7.9.04

Lihapata

Aloitetaan rennosti. Lihapata.

Jääkaappiin oli jäänyt noin 400 grammaa brasilialaista sisäfilettä, josta oli jo tehty uunissa valkosipulipaisti ja muutama herkullinen pihvi pari päivää aikaisemmin. Jotain helposti valmistuvaa piti saada aikaiseksi, ennenkuin liha menee huonoksi. Varmasti muuukin liha käy kuin lehmän sisempi file, mutta nautaosastolla kannattaa pysyä. Ja kuten aina - kyllä se kalliimpi liha vaan maistuu paremmalta. Yrttejä oli myös jäänyt tähteeksi, pitänee joskus kokeilla eri yhdistelmillä.

Ainekset:
n. 400g lehmää
paketti pekonia
nyrkin kokoinen pala naurista
toinen samanlainen selleriä (ei siis sitä sellerin vartta)
yksi palsternakan pötkö
3 - 4 porkkanaa
5 shalottisipulia
8 perunaa
4 pientä punasipulia
6 valkosipulin kynttä
1/2 ruukku persiljaa
1/3 ruukku timjamia
1/3 ruukku lipstikkaa
1 lihaliemikuutio
pari laakerinlehteä

Uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Keitä 4dl vettä ja liuota liemikuutio siihen. Veden voi keittää vaikka vedenkeittimessä, niin ei tarvitse kattilaa liata. Laita nauta 2 sentin kuutioiksi ja kieräytä nopeasti oikein kuumalla pannulla öljyssä niin, että pinta saa ruskeanharmaan värin. Voi jäädä vähän punaiseksikin paikoitellen, mutta älä paista kypsäksi. Laita paistaessa lihoihin suolaa ja pippuria. Juurekset about saman kokoisiksi palasiksi, sellerin voi laittaa pienemmäksi. Shalotit kannattaa vain kuoria tai korkeintaan puoliksi, samoin punasipulit. Valkosipulin kynnet kuorittuina ja puolitettuina. Leikkaa pekoni postimerkin kokoisiksi palasiksi - älä paista. Voitele uunivuoka (savinen tai keraaminen on paras, lasivuokakin käy) ja heittele kaikki ainekset pataan ja sekoita. Lopuksi kaada lihaliemi sekaan ja päälle vielä loraus öljyä, ehkä 3 ruokalusikallista. Kansi päälle ja uuniin keskivaiheille.

Pata on ollut nyt uunissa n. tunnin verran ja ajattelin mennä katsomaan, mitä sille kuuluu.

---

1,5-2 tuntia tuntui olevan sopiva aika padan valmistumiseen.

Mielipiteitä

Kokonaisuudessaan oikein hyvää - liemi oli herkullista, saanut mukavasti makua pekonista ja yrteistä. Juurekset olivat pehmeitä ja mielestäni kuuluvat maultaan erottamattomana osana suomalaiseen lihapataan. Muutama punasipuli oli jäänyt harmikseni kokonaisena pataan - sipulit olivat pinnalta hieman sitkeitä eikä sisus ollut saanut juurikaan makua. Shalotit toimivat hyvin kokonaisena, mutta punasipulit tulee kyllä pilkkoa. Liha oli mureaa, joskaan ei tarpeeksi mehukasta makuuni. Toisaalta liha oli jo seisseen näköistä, joten en yhtään ihmettele. Hieman rasvaisempi liha saattaisi jäädä paremman makuiseksi. Pitää kokeilla ensi kerralla. Niin, ja muutama kokonaiseksi jättämäni valkosipulin kynsi hautuivat lähes taivaallisen makuisiksi. Niitä enemmän, ja kokonaisina...

Tuomio: Toimii.

Comments: Lähetä kommentti

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?