12.9.04

Thaimaalainen riisi

Riisi. Ei mikään ihan helppo aihe, kun siihen yhtään syventyy. Yksi jos toinen suomalainen tuntee riisin peruslajikkeet: Puuroriisi, Uncle Bens, Basmati (vai jasmiini?), Semitäsaakiinalaisessa, ja se kouluista tuttu vaaleilta muurahaisilta näyttävä (ja maistuva) riisi, jossa jyvät tuntuvat hylkivän toisiaan.

Totuushan on se, että on riisejä ja sitten on riisejä, ja sitten on riisin keittäjiä. Niin ja riisikeittimiä. Meilläkin saa jo lähikaupoista n. 6 eri riisilaatua ja ulkomaanruokakaupoista vaikka mitä muuta. Riisin keittotavoilla on myös äärimmäisen suuri merkitys lopputulokseen. Kunhan opin aiheesta lisää, kirjoittelen sitä tänne.

Seuraavassa siis Thaimaalaisen riisin keitto. Sopii Thaimaalaisen ruoan kanssa (oho), mutta itse olen niin ihastunut siihen, että menee monesti muunkin ruoan reunalla.

Tässä yhden hengen reilu riisisatsi, tupla-annoksesta riittää jo kolmelle. Ei millekään painonnostajalle, vaan normaalinälkäiselle.

Ainekset:
1,5 dl Jasmiiniriisiä
3 dl vettä

Homma lähtee käyntiin riisin pesulla. Riisistä huuhdellaan irtonainen tärkkelys pois pinnasta. Tapahtuu seuraavasti: Töräytä riisit isoon kulhoon ja laske täyteen kylmää vettä. Huljuttele riisejä vähän kauhalla tai räpylällä ja kaada vesi suurinpiirtein pois. Toista kunnes vesi ei enää samene huljutellessa. About 7 kertaa on passeli, varsinkin jos kärsivällisyys loppuu. Hommaa helpottaa esim se, että liottaa riisejä toisella huuhtelukerralla vaikka 10 minuuttia kylmässä vedessä. Lopuksi vedet suurinpiirtein pois.

Vesi kiehumaan kattilaan, parhaiten toimii jos on paksupohjainen teräskattila ja normaali levy - ei kannata käyttää hellan pikalevyjä. Kun vesi kiehuu, heitä riisit sekaan ja sekoita pari kertaa niin että irrotat riisit pohjasta. Kun pintaan ilmestyy ekat kuplat, käännä levy ykköselle ja kansi päälle. Huom! Kannen on oltava niin tiivis, ettei höyryä pääse ulos juuri nimeksikään. Elikkä jos ei ole painekattilaa tms käytössä, niin laita puuvillaliina kattilan päälle (tarvittaessa kaksinkerroin) ja paina kansi kiinni niin että liina jää väliin tiivisteeksi. Jos kannen painamisessa tarvii käyttää voimaa, on se todennäköisesti tiivis. Mikäli tämä nyt ei tullut vielä selväksi, niin normaalisti kattilan kannet eivät ole riittävän tiiviitä.

Sitten anna kattilan olla ihan häiritsemättä semmoisen 20 minuuttia. Älä sekoita! Älä avaa kantta! Älä ravista! Älä edes katso häiritsevästi kohti. Jos teet hellalla samalla soosia, niin varovasti ja pyydä kattilalta lupa. Riisi ei pala pohjaan, mikäli kansi on tiivis ja mikäli olet laittanut levyn ihan pienelle. Eikä muuten kannata siirtää viereiselle levylle, joka on valmiiksi ykkösellä, koska silloin riisi jäähtyy liian nopeasti.

20 minuutin jälkeen siirrä riisikattila kylmälle alustalle ja anna rauhoittua n. 5 minuuttia ennenkuin avaat kannen. Jos avaat kannen heti, jää riisi helposti vetiseksi.

Niin, ja ei sitten suolaa sinne sekaan, tulee ummehtuneen makuista tällä keittomenetelmällä. Hyvästä riisistä tulee herkullista ilman suolaa ja sen voi kompensoida esim tekemällä hieman suolaisempaa kastiketta tai lisäämällä purkista suoraan lautaselle...

Tietysti riisistä tulee sitä parempaa, mitä parempaa se alunperinkin oli. Ja tuoretta. Parasta saa etnisistä ruokakaupoista, kun pyytää tuoretta jasmiiniriisiä. Mutta uclebenistä ja rainbowsta tulee myös oikein hyvää tällä tekniikalla.

Comments: Lähetä kommentti

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?