12.9.04

Satay

Satay-kastike kanalle tai muulle vastavalle elukalle. Menee myös semmoisenaan esmes salaatin päällä tai lusikalla purkista.

Ainekset:
1 sipuli
2-2,5 dl suolapähkinöitä
1,5 rkl japanilaista soijakastiketta (shooyu) taikka bout 1 rkl kikkomania
1 rkl sokeria
2cm x 2cm x 2cm kuutio inkivääriä
1 tl sambal oelekkiä. Voi korvata tuoreella chilillä, ehkä yks palko
1,5 - 2 dl kookosmaitoa / -kermaa
2 valkosipulin kynttä

Helppo valmistaa. Heittelet vaan kaikki rehut tehosekoittimeen ja silppurilla mujuksi. Sitten lirutat kookoksen sekaan niin että tuloksena on mössöä, jota voi helposti lusikoida. Ei mitään juoksevaa lillua, vaan sellaista puuromaista kamaa. Lopuksi mausteet sekaan ja koko homma jääkaappiin miettimään. Maun tasaantumisessa menee semmoinen tunti-pari. Kannattaa vähän maistella soijaa ja sambal oelekkia lisäillessä - molemmissa on merkeissä hirveästi ytyeroja ja suolaisuuseroja, joten annetut määrät on ohjeellisia. Kastikkeen pitäisi olla nautinnollisen tulista - ei mitään sytytysnestettä. Sambalamban voi korvata chilillä, mutta tuosta tulee parempi maku. Chilipulveri saattaa toimia, mutta siitä tulee lähinnä tulisuutta, ei chilin hyvää makua...

Tehosekoittimessa sössö jää helposti rakeiseksi, sauvasekoittimella tulee tasajakoisempaa pilttiä. Toisaalta sipulit + sauva = kitkerä maku, joten ei välttämättä suositeltava. Miten vaan.

Comments: Lähetä kommentti

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?