12.9.04

Thai-Italo-kanafileet salaattipedillä

Cross-kitchenin juhlaa... Tuli sitten luvattua avokille jotain hyvää kanasta. Ideana oli heittää kanan rintafileitä camembertilla täytettynä makean/kirpeän salaattipedin päälle ja reunalle Satay-kastike ja riisiä. Pienen painostuksen jälkeen suostuin tekemään myös toisen kastikkeen riisin kaveriksi.

Salaattipetiin halusin rucolaa, korianteria ja hunajassa paistettua lanttua. Rucolaa ei ollut kaupassa ja lantuista tuli pahoja, joten loppujen lopuksi lautaselle päätyi jäävuorisalaattia, korianteria ja ananasta. Ei huonompi vaihtoehto, jossei ehkä yhtä hienostunut.

Satsista syöttää ehkä 2,7-3,5 henkeä

Ainekset:
3 kanan filepihviä (olivat valkosipulimarinadissa)
1 pieni Camembert-juusto tai -lohko, Le Rustique oli hyvää
1 ruukku jäävuorisalaattia
1 ruukku korianteria. Tuoretta! Ei mitään maustepussikakkaa
1 purkki ananasrenkaita
3 dl jasmiiniriisiä
8 shalottisipulia
5 valkosipulin kynttä
vähän, ehkä noin 0,83 dl kanalientä
0,5 purkki Creme Fraichea (oisko 1 dl tms?)

Uuni lämpiämään 200 asteeseen

Satay-soosi on hyvä tehdä jo aikaisemmin ja laittaa kelmulla päällystettyyn kuppiin tai kannelliseen purkkiin jääkaappiin. Esim edellinen päivä on hyvä vaihtoehto. Siihen ohje tästä.

Ensin paistinpannu lämpiämään levylle, sitten voitele keskikokoinen metallivuoka öljyllä ja heittele sinne kuoritut sipulit - shalotit kokonaisina ja valkosipulin kynnet puolitettuina. Paista oikein kuumalla pannulla kanafileitä sen verran, että ne ovat pinnasta noin 0,5 cm kypsiä, sisältä punaisia. Kypsyyden mittaamiseen voi käyttää vaikka endomorfoskooppia tai jotain muuta.

Ota kanafileet leikkuulaudalle ja leikkaa niitä halki vaikeimpaan suuntaan. Ei kokonaan kahteen osaan, vaan jätä 2 senttiä leikkaamatta. Homma helpottuu, kun painat hvilettä kämmenellä ja käytät leikkaamiseen kapeaa, pitkää (ja terävää) veistä. Jos käteen alkaa sattua, on veitsi mennyt ohi. Työntele fileiden sisään camemberttiä noin 6mm vahvuudelta ja laita fileet vuokaan. Fileitä voi vähän sulkea muutamalla hammastikulla, ettei juusto ihan pääsen lillumaan pois paistaessa. Sitten vuokaan vähän kanalientä, kansi päälle ja uuniin. Kanalientä sen verran, että pohja peittyy, muttei niin että liemi nousee juustoon saakka - ei ne kanat kuitenkaan enää opi kellumaan. Uunissa semmonen 20 minsaa, sitten kansi pois ja grillivastus päälle (tai nosto uunin yläosaan), noin 250 astetta semmonen 5 minsaa, että kanoihin tulee nätti väri päälle.

Kun kanat on saatu uuniin, on aika laittaa riisit kiehumaan. Thaimaalainen riisi, ohjeet linkistä Thaimaalainen riisi.

Tässä välissä nyt viimeistään pitäisi painia satay valmiiksi, mikäli sitä ei ole ehtinyt / jaksanut / viitsinyt aiemmin.

Tuossa kun kanat ovat saaneet sen 20 minuuttia miettiä uutta olemustaan ja on aika laittaa lisää vauhtia uuniin, ota kulhon pohjalta liemi pois. Kaada liemi pieneen kattilaan ja nosta mukaan shalotti tai kaksi. Sitten vuoka takaisi uuniin, nyt siis paljon kuumempaan. Kauho puolikas purkillinen Creme Fraichea kattilaan sekaan ja mausta ehkä teelusikallisella curryä. Sekoita huolellisesti & kiehauta. Älä välitä shalotista, anna sen lillua liemessä. Kun kastike on kiehunut, nosta pois liedeltä mutta pidä lämpöisenä. Vaikka toisella liedellä ykkösellä.

Sitten vaan lautaselle pedataan salaattipeti siten, että läskitään alimmaiseksi salaatinlehdet about kokonaisina, sitten korianteria revittynä ja päälle anansrenkaasta leikattuja neljänneksiä tms. Ja jos ei vielä tullut selväksi, niin mikään purkkikorianteri ei tosiaankaan käy. Salaatin päälle kanapalanen (ilman hammastikkuja). Lautasen toiseen kulmaan riisi ja siihen päälle kana/creme-kastike. Satay kanafileen viereen tai päälle.

Mielipiteitä:
Aivan loistavaa! Hyvin imeytynyt riisi toimii pehmeän kastikkeen kanssa jo vaikka yksinään. Herkullinen creme-jatkettu kanaliemi yllätti niin keittäjän kuin maistajankin omintakeisuudellaan ja maullaan. Mutta se ei jäänyt ainoaksi ylläriksi. Tuore (kypsentämätön) korianteri kanan ja ananaksen kanssa toi raikkautta ja thaimaan tuulahduksia enemmän kuin korianteri perinteisesti sooseissa kiehuneena. Kanan sisällä camembert oli yllättävä, ehkä hieman vieras maku tässä ympäristössä, muttei ollenkaan huono. Heti kun samaan haarukkaan sai mahdutettua kanaa, salaattia ja satay-kastiketta, ja satsin sai vielä suupielien välistä sotkematta sisään, tiesi että ähky tulee - ei voi aikanakaan kesken jättään.

Tuomio: Toimii. Todellakin.

Comments: Lähetä kommentti

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?